Bize Ulaşın (0850) 471 05 71
Çağrı Merkezi Hafta içi hergün: 09:30 ile 19:30 arası

EGZOZ GERİ DÖNÜŞÜM VALFİ (EGR) NEDİR?

Ecusave Blog
Paylaş

EGZOZ GERİ DÖNÜŞÜM VALFİ (EGR) NEDİR?

Ecusave Text

Egzoz Geri Dönüşüm Valfi (EGR) İngilizceden çevrilip Exhaust Gas Recirculation baş harflerinden gelmektedir. Motor içerisinde yanma sonucunda oluşan atık gazların (egzoz gazlarının) tekrardan motor silindirlerinin içerisine geri dönmesi ve atık gazların motor içerisindeki yanma sürecine tekrar dahil olmasını EGR valfi sağlamaktadır. Egzoz gazlarının (azot oksit (NOx) gibi) tekrar motor içerisine döndükten sonra yanma sürecine dahil olarak yanmaları dışarıya atılan gazların emisyon değerlerini düşürmeye hizmet etmektedir.

Egzoz Geri Dönüşüm Valfi (EGR) Nasıl Çalışır?

EGR valfi, emme manifoldu ve emme manifoldu arasında bulunarak, egzoz manifoldundan bir boru yardımıyla egzos gazını aldıktan sonra bu gazı egr soğutucu yardımı ile soğutur. Soğuyan gazın miktarı ayarlandıktan sonra emme manifolduna yönlendirilir. ECU (araç beyni) egzoz sensörleri sayesinde gazı ölçer ve gönderilecek gazın belirleyerek EGR'nin çalışmasını kontrol eder ve yönlendirir. ECU gaz ölçümünü yaptıktan sonra motor silindirleri içerisine gönderilecek gaz miktarını ayarlayıp hesapladıktan sonra EGR'yi yönlendirerek gaz gönderimini ayarlar ve emisyon değerlerini ayarlar. Eğre EGR açılmazsa veya tamamen kapanırsa emisyon değerlerinde bir fırlama bir artış gözlemlenir. Eğer fazla açılırsa da motor içerisinde bulunan yanma odalarında oksijen-zararlı gaz dengesi bozulur ve oksijen miktarı azalmaya başlar. Motor içerisinde olması gerekenin çok üstünde bir kirli hava bulunur. Bu durumda motorun çalışma rölantisini bozarak çalışma verimini kötüleştirir.

Egzoz Geri Dönüşüm Valfi (EGR) Neden Arızalanır ve Arıza Durumu Nasıl Anlaşılır?

Nedenleri başlıca;

- Kurum bağlaması

- Zamanla aşınma

- Elektronik kısımında oluşabilecek sorunlar

- EGR valfi borusunun tıkanması

- Kurum nedeni ile kapakçıkların açılıp kapanamaması olurken,

Belirtileri;

- Araç ivmelenmesinde titremeler

- Siyah duman atımında ani bir artış

- EGR arıza lambası yanması

- Motor çalışmasında vuruntular ve belli sarsıntılar

- Yakıt tüketimi artışı gibi belirtilerde EGR arızasının göstergeleridir.

Egzoz Geri Dönüşüm Valfi (EGR) Arızasında Ne Yapılmalı?

EGR sorunlarında kurum bağlamaya veya buna bağlı sebeplerden dolayı silindirlere çok fazla miktarda dışarı atılamayan kirli hava dolması olacaktır. Anlaşıldığı zaman vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gerekmektedir. EGR ciddi miktarda kuruma maruz kalarak valf tıkanarak açılıp kapanması engellenebilir. Buda siyah dumanla beraber çok ciddi motor arızalarına sebebiyet verecek duruma gelebilir. Valfin içerisinde oluşan yüzeysel durumdaki kurumlar profesyonel bir şekilde temizlenebilir ve valfin normal çalışması sağlanabilir. Ancak bu işlemin profesyonel bir biçimde yapılması gerektiğini vurgulamakta fayda var. Aksi takdirde valf tekrar dolacak ve aynı sorunları yinelenecek ve motorda deformasyon ve aşınmalara sebebiyet verilebilecektir. Eğer sorunlar çıkmaya devam ederse EGR valfinin değiştirilmesi gerekecektir. Bu değişim ise araç sahibine yaklaşık olarak 1.000 TL ile 8.000 TL arasında bir maliyet tutacaktır.

Egzoz Geri Dönüşüm Valfi (EGR) İptalinden Sonra Muayeneden Geçilir Mi?

Egzoz geri dönüşüm valfi (EGR) iptali profesyonel bir biçimde her araç için bir kez yapılır ve ömür boyu kullanıcıya sorunsuz bir kullanım sağlar. Sorunsuz ve Profesyonel bir biçimde yapılan egzoz geri dönüşüm valfi (EGR) iptali araç muayenelerinden %100 sorunsuz bir şekilde geçmektedir.

Egzoz Geri Dönüşüm Valfi (EGR) İptali Araca Zararlı Mı?

Araçlarda herahngi bir yazılımsal veya mekanik hiçbir zarar vermemektedir.

Egzoz Geri Dönüşüm Valfi (EGR) İptali Nasıl Yapılır?

Araç bayiye geldiği zaman özel araç beyni okuma yazma cihazları tarafından araç içerisinde, araçla ilgili belirli parametreleri bulunduran haritaları içeren dosyalar araç beyninden okunur. Okunan bu dosyalar sisteme yüklenir ve yükleme sırasında gerekli arıza kodları da not düşülerekten "EGR İptali" talep edilir. Sistemden onaylanıp gerekli değişiklikler yapılan araç dosyası özel araç beyni okuma yazma cihazları kullanılarak aracın beynine geri yazılır.

Yazılımsan yai beyinle ilgili olan kısım tamamlandıktan sonra aracın EGR Valfinde bulunan kapaklar bir saç yardımı ile fiziksel olarak kapatılır yani "KÖRLEME" denilen işlem uygulanır. Bu kapaklar kapatılmalıdır çünkü, araç beyninden EGR Valfi devre dışı bırakıldığı için bu kapaklar boşta kalacak ve herhangi bir hava akışına izin verilmeden yani motora müdahalesi söz konusu olmadan durması için ayarlanmalıdır. EGR Valfi artık devre dışı olduğu için bu kısımlar kapatılmalı ve beyinle ilgisi kesilip iptali gerçekleşen EGR Valfinin fiziksel olaraktan da kapatılması gerekmektedir. Bu durum araca veya motora herhangi bir zarar vermeden yapılır ve sorun çıkartmaz.