Bize Ulaşın (0850) 471 05 71
Çağrı Merkezi Hafta içi hergün: 09:30 ile 19:30 arası

CHİP TUNİNG NEDİR?

Ecusave Blog Chip
Paylaş

CHİP TUNİNG NEDİR?

Chip tuning denilen işlem, araçların motor beyinleri içerisinde bulunan fabrika çıkışından üzerinde gelen yazılım üzerinde birtakım değişiklikler yapılması demektir.

Araç yazılımı yapılırken, yapılan değişiklikler araç beyinleri içerisinde bulunan “ECU” (Electronic Control Unit) denilen parça üzerinde yapılmaktadır. ECU: aracın motorunda ve diğer parçalarında bulunan birtakım sensörlerin göndermiş olduğu verilerin yorumlanmasını gerçekleştiren ve bu veriler ışığında içerisinde bulunan yazılım doğrultusunda motorun yönetilmesi görevini yapan parçadır. ECU aslında bir bilgisayardır denilebilir. ECU’lar motorların düzgün bir rölantide ve tüm parçaların birbirleri ile düzenli ve uyum içerisinde çalışmasını sağlayan, denetleyen ve kontrol eden parçadır. Her ECU’nun içerisinde araç ile ilgili “harita” bölümü olarak adlandırılan bir yazılım, bu yazılımın içerisinde de araç ile ilgili bazı parametreler bulunmaktadır.

Bahsettiğimiz bu yazılımın içerisinde gaz pedalı pozisyonundan tutun motora giren oksijen miktarı, turbo basıncı, motor yük durumu, hava sıcaklığı gibi yüzlerce değişken duruma göre yakıt enjeksiyonunun planlaması gibi parametreler aracın yazılımında yer almaktadır. Bahsettiğimiz bu parametreler araç yazılımcıları tarafından üretilirken göz önüne alınır (Yakıtın Oktanı veya Setan Sayısı, Güç, Tork, Yakıt tüketimi, Servis aralığı…vb).

Tüm araç üretici firmaları araçlarını piyasaya sürmeden önce aracın motorunun üretimi kısmında aslına bakılacak olursa ilk olarak araç beygir (hp) ve tork (nm) özelliklerini göz önünde bulundurmazlar. Üretilecek aracın tüm dünya piyasalarında rahatlıklar satılması ve gerekli vergilendirme dilimlerine girmesi adına ve bunun yanında servis bakımı gecikmesi ve düşük kaliteli yakıta tolerans sağlayabilmek için genellikle fabrika çıkışından kısılmış / tam verimli çalışmayan / kapasitesinin tamamını kullanmayan bir araç yazılım haritasına sahiptir. İşte tam bu kısımdan sonra araçların Chip Tuning işlemi uygulanarak dan araçların yazılımlarında gerekli bölümler ve parametreler yeniden ayarlandıktan sonra araçların motor performansında artış sağlamak mümkün olacaktır. Örneğin benzin ve havanın karışım oranı (Air Fuel Ratio-AFR) stok yazılımda performans kaybına neden olabilecek şekilde katalitik konvertörü sıcak tutmak amacıyla zengin karışımda ayarlanabilmektedir. Benzinin tam yanması için bu oran Stokiyometrik oran ile örtüşecek şekilde ayarlanması durumunda performansta artış ve yakıtta tasarruf olacaktır.

Yani genel olarak özetleyecek olursak Chip Tuning sayesinde araçların motorları kapasitesi çerçevesinde yazılım değiştirilmesi ile beraber motorda güç artışı rahatlıkla gözlemlenmektedir. Araç sahipleri araçlarına yazılımsal olarak bir şey eklememek ile beraber araçlarının normalde kendi motor ve tork’unun kapasitesinin çok az bir kısmını kullanmaktansa araçlarının maximum değerlerini zorlamadan, araçlarının asıl performansına erişeceklerdir. Chip Tuning ile beraber araç sahipleri motorlarının kapasitesi dahilinde güç artışları elde etmektedir. En önemli kısmı ise ChipTuning yazılımı araca herhangi bir zarar vermemektedir.

Daha performanslı ve güvenli sürüşler dileriz…