Bize Ulaşın (0850) 471 05 71
Çağrı Merkezi Hafta içi hergün: 09:30 ile 19:30 arası

ARAÇLARA CHİP TUNİNG NASIL YAPILABİLİYOR?

Ecusave Blog Chip
Paylaş

ARAÇLARA CHİP TUNİNG NASIL YAPILABİLİYOR?

ARAÇ YAZILIMI NEDİR?

Araç yazılımları, araçlarımızı kendi motor ve tork kapasiteleri çerçevesinde daha performanslı kullanabilmemizi ve bunun yanında da yakıt tasarrufu yapabilmemizi sağlamak için yapılan yazılım işlemidir. Doğru ve profesyonel bir şekilde hazırlanan ve uygulanan yazılımlar aracınıza zarar vermeden performans almanızı ve yakıt tasarrufu sağlar.

YAZILIM HANGİ TÜR ARAÇLARA UYGULANABİLİR?

Araç yazılımı Benzinli, Dizel ve LPG’li olan tüm araçlara uygulanabilmektedir. Bunun yanında araçların turbolu ve ya atmosferik olması yazılıma engel olmamakla beraber burada önemli olan üzerinde motor kontrol ünitesi “ECU” (Electronic Control Unit) olan tüm araçlarda uygulanabilmektedir. Kısaca açıklayacak olursak, ECU bulunduran, bilgisayar beyinli araçların hepsinde yazılım işlemi yapılabilmektedir.

CHİP TUNİNG ZARARLI MIDIR?

Araç yazılımının motora veya araca herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Araç yazılımları aracınızın gücünü güvenli sınırlar içinde tutarak motor ömrünü korumaktadır.

CHİP TUNİNG GARANTİYİ BOZAR MI?

Araç garantisini etkilemez ve vizede sorun yaşatmaz.

ARAÇ YAZILIMI NASIL YAPILIR? SÜREÇ NASIL İŞLER?

Chip Tuning için başvuran araçların, tuning bayileri tarafından araçlarının beyinlerinde bulunan ve içerisinde araç ile ilgili farklı farklı parametreleri barındıran haritaların bulunduğu dosyalar araç beyni okuma ve yazma cihazları sayesinde araç beyninden okunur ve kaydedilir. Ardından bu kaydedilen dosya araç yazılımcılarına gönderilir. Araç yazılımcılarına araç beyninden okunan dosyalar gönderilirken yapılmak istenen işlem söylenir ve yazılımcılar kendilerine gönderilen ve yazılımcılar tarafından başka kimse tarafından (tuning bayileri bile) açılamayan kriptolu, bayiler ve yazılımcı arasındaki özel kanallar ve portallar sayesinde gönderimi sağlandıktan sonra yazılımcılar tarafından dosyaların kriptoları çözülür ve istenen işleme bağlı olarak değişiklikler yapıldıktan sonra tuning bayilerine tekrar geri gönderimi yapılır. Yazılımcılardan istenilen işlemler doğrultusunda düzenlenip geri yollanan dosyalar özel kanallar ve portallar dan tuning bayilerinin sistemine düşer ve bu dosyalar açılmadan ve değiştirilmeden direk yazılımcıların gönderildiği şekli ile, araç beyni okuma ve yazma cihazları sayesinde araç beynine değiştirilmiş/istenen hali ile araç beynine tekrardan yazılma işlemi gerçekleştirilir. İşlem bittikten sonra aracın beyninde araç sahibinin istediği kriterler ve parametreler doğrultusunda düzenlenmiş yazılım bulunmaktadır. İşlem bitiminde araç beyni okuma ve yazma cihazları toparlanır ve aracın herhangi bir yerine hiçbir zarar vermeden araç sahibine anahtar teslimi yapıldıktan sonra araç sahibi ile beraber kısa bir test sürüşü yapılır ve işlem tamamen bitmiş olur.

YAZILIM SONRASI SORUN YAŞANIR MI?

Araç yazılımı yapıldıktan sonra araçlarda herhangi bir teknik veya yazılımsal sorun yaşanmamaktadır.

YAZILIM SIRASINDA ARAÇ BEYNİ NASIL OKUNUR?

Araçlara yazılım işleminde araç beyninin okunması ve gelen işlenmiş dosyaların tekrar beyne yazılması sırasında üç farklı yöntem uygulanmaktadır.

1.OBD (OBD-II) On-Board Diagnostic Systems

OBD, göstergeden arıza tespiti anlamına gelir. Her araçta farklı yerlerde olabilen OBD soket girişi sürücü kapısı ve direksiyon kolonu arasındaki alanda, gösterge panelinin alt kısmında, direksiyonun altındaki alanda, sürücü koltuğunun altı veya çevresinde, direksiyon kolonu ve orta konsol arasında, merkezi konsol ve direksiyon bloğu arasında, merkezi konsolun ön yolcu tarafında yatay veya dikey, orta konsol üzerinde yatay veya dikey, merkezi konsol çevresinde yatay veya dikey olarak bulunabilir. Araçların OBD soket girişlerinden araç beyni okuma ve yazma cihazlarının OBD soketleri aracın OBD soketine takılır. Araç marka model ve beyin modeli girilerek aracın beyin okuma ve yazma işlemi gerçekleştirilir. Eğer OBD den okuma-yazma işlemi gerçekleştirilemiyor ise diğer yönteme geçilir.

2. BENCH

OBD üzerinden okunamayan araçlarda, aracın kaputu açılarak ya sadece beynin soketleri sökülüp araç üzerinde ya da beyin araçtan sökülerek masanın üzerinde araç beyni okuma ve yazma cihazları ile gerekli pinlere kablolama yapılarak yazılım ve beyin okuma-yazma işlemi yapılabilmektedir. Eğer bu teknikte işe yaramaz ise ki nadiren görünen bir durumdur, son yönteme geçilir.

3.BOOT

Bu yöntemde ise beyin araçtan sökülür ve beyin üzerinde fiziksel olaraktan lehimleme vb. gibi işlemler yardımı ile bir nevi detaylı bench yapılır.

ARAÇ YAZILIM AŞAMALARI NELERDİR?

Araçlarda daha fazla performans isteyen araç sahipleri farklı aşamalarda kademe kademe yükselterek araçlarının performansını her seferinde bir tık daha üste taşımaktadırlar. Bu yazılımları genel tek bir cümle ile ne işe yaradığını veya ne yapıldığını açıklayacak olursak; araçların yakıt ve emisyon haritaları daha verimli olacak şekilde değiştirilir. Peki bunlar nelerdir?

STAGE 1 YAZILIM

Stage1 yazılımlar sadece bilgisayar üzerinden yazılımsal olaraktan yapılan değişimlerdir. Aracın kendi motor ve tork kapasitesinde fabrikasyon olarak kısıtlanmış olarak yazılımın yükseltilerek, araç beynindeki kısıtlanmış yazılımın değiştirilerek kapasite çerçevesinde yükseltme yapılmasıdır. Bu aşamada hiçbir şekilde mekanik bir değişiklik yapılmaz. Sadece araç beyninden yazılım değişimi yapılarak performans artışı sağlanır. Araç için hiçbir zarar veya tehlike söz konusu değildir. Araçlarında olanın üstünde biraz daha performans isteyenler içindir. Motora çok fazla yüklenilmemiş, motor çok yorulmamış, olanın biraz daha üstüne konulmuş halidir. Motora çok yüklenilmediği sürece sıkıntı çıkartmamakla beraber güvenli bölgede seyahat etmeyi sağlamaktadır. Stage1 yazılım sonrasında yaklaşık %35 performans artışı ve kullanıcıya bağlı olaraktan %20’ye yakın yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. Yazılımlar aracınızın motor ömrüne etki etmeyerek güvenli bölgelerde sınırlıdır.

STAGE 2 YAZILIM

Daha fazla modifiye daha fazla güç demektir. Stage1 deki standart ekipmanlarla yapılanların üzerine yapılır. Nasıl? Egzoz veya headerlar yetmeyebilir. Bunlar için yükseltme gereklidir. Aracın bakım ve kontrolleri düzenli yapılıp alınan yakıta da dikkat edildiği sürece sıkıntı olmadan araçta süreklilik sağlanılarak sorunsuz sürüş sağlanır. Stage2’de turbo, valf, bobin, intercoller (içerde ısınan hava daha da ısınmaya başlayacağı için daha fazla soğutma gerekli), su kitleri vb. veya supercharger taktırmak gibi yapılan yükseltmeler Stage2 için yapılması gereken yükseltmelere örnek gösterilebilir.

STAGE 3 YAZILIM

Stage2 de yetmediği zaman artık 500-600hp’ler istendiği zaman yapılan değişimdir. Daha yarışa dayalı üst düzey performans isteyenler için yapılır. Stage2’ye göre biraz daha motorun içine girilerek yükseltmeler yapılır. Bu kısımda Forged parçalar yani döküm parçalar kullanılmak zorundandır. Büyük güç ve performanslara çıkmak için önemlidir. Genel toparlanırsa Stage1 de sadece yazılım işlemi uygulanırken Stage2 ve 3 içerisinde yazılım yanında mekanik değişimler de bulunmaktadır.