Bize Ulaşın (0850) 471 05 71
Çağrı Merkezi Hafta içi hergün: 09:30 ile 19:30 arası

ARAÇ BEYNİ OKUMA VE YAZMA CİHAZLARI

Ecusave Blog Beyin
Paylaş

ARAÇ BEYNİ OKUMA VE YAZMA CİHAZLARI

ECU Programlama Ve Chip Tuning Cihazları Ne İşe Yarar?

Araçlarda chip tuning, DPF çözümü, EGR çözümü, oksijen filtresi çözümü ve hız limiti çözümü gibi çeşitli işlemlerde; yani beyinle (ECU’dan yapılacak işlemlerde) ilgili işlemlerde aracın beynindeki ilgili değiştirilmesi gerek parametrelerin bulunduğu dosyaların aracın beyninden yani ECU’dan okunması ardından da düzenlenmiş yeni yazılımların (dosyaların) araç beynine tekrardan yazılması gerekmektedir. Bu işlemleri yani araç beyni ve okuma ve yazma işlemlerini yapan özel ECU Programlama ve Chip Tuning (yanında Arıza Tespit Cihazları ile beraber) cihazları bulunmaktadır. Bu cihazlar en başta saydığımız işlemler için özel tasarlanmış ve gerekli cihazlar olup ECU okuma yazma işlemleri bu cihazlar tarafından yapılmaktadır.

Beyin dosyaları iki türden oluşur;

Araçların beyinlerinde bulunan dosyalar MASTER ve SALVE olmak üzere ikiye ayrılır. Araç beyni okuma-yazma cihazları da buna göre ayrılır. Slave sadece yazılım dosyalarını okumanızı sağlar. Master cihazlar motor yönetim sisteminin (ECU) tamamını okuma ve düzenleme imkânı sunar. Master demek yedeklenebilir veya tekrar kullanılabilir demek olarak düşünebiliriz.

ECU Programlama Ve Chip Tuning Cihazları Nelerdir?

Chip Tuning işleminde kullanılan birçok cihaz vardır. Ama bunların içerisinden en yaygın kullanılan veya tavsiye ettiklerimiz başlıca;

AUTO TUNER

Auto Tuner, araçlarda yapılan yazılım işlemlerinde kullanılan MASTER ve SLAVE okuma ve yazma yapabilen ECU programlama ve chip tuning cihazlarından birisidir. Araçlara gerek OBD gerek BENCH veya gerek BOOT bağlantısı yapılması gereken tüm durumlar için tasarlanmış olup ek ekipmanları ile çoklu işlem kolaylığı sağlayıp hızlı bir işlem gerçekleşmesini sağlar.

KESS

Kess, araçlarda yapılan yazılım işlemlerinde kullanılan MASTER ve SLAVE olarak iki farklı seçeneği bulunan okuma ve yazma yapabilen ECU programlama ve chip tuning cihazlarından birisidir. Araçlara gerek OBD gerek BENCH veya gerek BOOT bağlantısı yapılması gereken tüm durumlar için tasarlanmış olup ek ekipmanları ile çoklu işlem kolaylığı sağlamaktadır.

(Bu kısma kadar olan yani AUTO TUNER ve KESS cihazları bir Chip Tuning ve ECU Programlama bayileri için %80 oranında yeterliliğe sahip olacaktır diyebiliriz.)

K-TAG

K-TAG, araçlarda yapılan yazılım işlemlerinde kullanılan MASTER ve SLAVE olarak iki farklı seçeneği bulunan okuma ve yazma yapabilen ECU programlama ve chip tuning cihazlarından birisidir. Araçlara gerek OBD gerek BENCH veya gerek BOOT bağlantısı yapılması gereken tüm durumlar için tasarlanmış olup ek ekipmanları ile çoklu işlem kolaylığı sağlamaktadır.

(KESS ve K-TAG birer kardeş program olup aynı uygulama yani program üzerinden bilgisayar bağlantısı kurulmaktadır.)

FLEX

Flex Box, araçlarda yapılan yazılım işlemlerinde kullanılan MASTER ve SLAVE okuma ve yazma yapabilen ECU programlama ve chip tuning cihazlarından birisidir. Araçlara gerek OBD gerek BENCH bağlantısı yapılması gereken tüm durumlar için tasarlanmış olup ek ekipmanları ile çoklu işlem kolaylığı sağlayıp hızlı bir işlem gerçekleşmesini sağlar. Flex Box’ı diğer cihazlardan ayıran özellik daha detaylı ve profesyonel işlemlerde yani daha üst düzey işlemler için kullanılmasıdır. Bench bağlantıları da diğer cihazlardan farklı olup, OBD bağlantısı normal ana cihazdan yapılırken BENCH bağlantı için ikinci özel bir parça ilk parçaya yapboz gibi bağlantı kurularak bu cihaza özel kablolar ve yönlendirmeler ile kablolama işlemi yapılır.

Arıza Tespit Cihazları Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

Piyasada ki yeni nesil araçlarda elektronik aksam oldukça fazla bir şekilde bulunmaktadır. Aracın üzerindeki gerekli tüm bilgiler tek bir merkezde yani aracın beyninde, ECU’da saklanmaktadır. Aracın herhangi bir yerinde arıza oluşması durumunda bu arıza direk araç beynine iletilir. Arıza tespit cihazları tam bu kısımda devreye girerek araç beyinlerinde ki tüm işlemleri okuyup müdahale edebilmektedirler. İşlerimizde oldukça kolaylık sağlayan bu arıza tespit cihazları ile sadece dakikalar içerisinde araç beynine yani ECU’ya bağlanıp gerekli olup yapılması gereken tüm işlemleri gerçekleştirmek mümkündür.

Arıza tespit cihazları neler yapabilir?

- Arıza kodu okuma silme,

- Adaptasyon,

- Kalibrasyon,

- Yağ sıfırlama,

- Servis ışığı söndürme,

- Enjektör kodlama,

- Araç ECU programlama,

- Chip Tuning,

- EGR ve DPF iptali

Arıza tespit cihazlarına örnekler verecek olursak…

THİNK TOOL PROS

Think Tool Pros arıza tespit cihazı, elektronik ölçüm cihazları üzerinden gerçekleştirilen, araç içerisinde oluşan arıza ve hataların doğrudan ekrandan sayısal kodlar ile sunan arıza tespit cihazıdır. İki parçadan oluşur. Bir parçası aracın OBD soketine takılan ve ucunda bluetooth vericisi olan kısım. Diğeri ise araçtan alınan verileri görmemizi sağlayan kontrol paneli olan kedi korumalı tabletidir.

DELPHİ

Delphi arıza tespit cihazı, elektronik ölçüm cihazları üzerinden gerçekleştirilen, araç içerisinde oluşan arıza ve hataların doğrudan ekrandan sayısal kodlar ile sunan arıza tespit cihazıdır. Tek parçadan oluşur. OBD soketine takılır ve bilgisayar bağlantısı kurulduktan sonra araçtan alınan veriler uygulaması yardımı ile ekranından kontrol edilir.

Kısacası…

Chip tuning ve benzeri yani ECU üzerinde işlemler yapılacağı zaman belirli cihazlar kullanılmak zorundadır. ECU Programlama Cihazları, Chip Tuning Cihazları ve Arıza Tespit Cihazları… Bu cihazlarda Master ve Slave kısımlarına dikkat ederek her cihaz değil önerilen profesyonel lisanslı cihazlar kullanılmalıdır.